Etykiety

czwartek, 4 grudnia 2014

Zielona smaczliwko - co tu z Tobą zrobić, jak tu Cię pod(e)jść.

Kupiłam...mam...jupiii moje pierwsze awokado w życiu (i nie śmiać mi się tu). ;-) Wiem, że cały świat już dawno okrzyknął go mianem "superfood", ale mnie dopiero teraz naszła ochota wypróbowania tego "cuda". 


Smaczliwka jest drzewem rosnącym w klimacie subtropikalnym i tropikalnym. A jej zielone gruszkowate owoce to właśnie awokado.

commons.wikimedia.org
O co tyle hałasu z tym awokado? - pomyślałam, gdy wszędzie zaczynano mówić o nim głośniej i propagować na stronach dla biegaczy awokadowe szaleństwo. Zagłębiłam się w info i wypisuję te najczęściej powtarzające się, chodź naprawdę jest ich bardzo dużo:
- bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe np. kwas oleinowy, linolowy i ich estry - obniżają poziom złego cholesterolu, zapobiegają utracie wody, wspomagają działanie układu odpornościowego
- duża zawartość witaminy E, a także A i C, glutation - silne działanie przeciwutleniajce, przeciwstarzeniowe
- bogaty w witaminy B, K
- sporo folianów, które w jelicie przechodzą w kwas foliowy - wspomaga działanie układu pokarmowego, zapewnia prawidłowy metabolizm, uczestniczy w powstawaniu czerwonych krwinek
- bogate w potas (ok.30% więcej niż banany) i tyrozynę (aminokwas) - poprawia koncentrację i procesy myślowe; według badań spożywanie awokado przyhamowuje utratę pamięci u osób z choroba Alzheimera; potas reguluje ciśnienie krwi i usprawnia działanie układu nerwowego
- dużo luteiny - ochrona przed m.in zaćmą
- zawiera fitosterole - przeciwdziałające stanom zapalnym
- dużo cynku -  chroni mężczyzn przed problemami z prostatą
- zawiera błonnik zarówno ten rozpuszczalni, jak i nierozpuszczalny
- jest też afrodyzjakiem ;-)

Jak wybrać dobre awokado? - awokado by było smaczne powinno być dojrzałe, bez przebarwień, być miękkie, skóra po dotknięciu powinna się lekko ugiąć i powrócić do pierwotnego kształtu.

Jak obierać? Tu z pomocą może przyjść filmik, w którym są również informacje o jego świetnych właściwościach ;-)


Nawet nie próbuję policzyć ile przepisów na awokado znalazłam. Możecie coś podpowiedzieć? Jak wypróbować moją pierwszą smaczliwkę?




28 komentarzy:

  1. Na pierwszy raz proponuję guacamole albo krem czekoladowy

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja zawsze dodaję gotowane jajka i robię pastę albo właśnie krem czekoladowy :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tej paście z jajkami też sporo słyszałam ;-)

      Usuń
  3. Ja lubię po prostu jako dodatek do kanapki - szczególnie z jajkiem. Świetnie sprawdza się również jako pasta - guacamole.

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam. Genialny blog. Obsweruję, zapraszam do siebie i liczę na to samo pozdrawiam! :)

    shitforfit.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  5. ja nie wiem.. zrobiłam dwa podejścia i.. nie zdały egzaminu.. :P

    OdpowiedzUsuń
  6. ja mam jeszcze uraz po awokado...ale może mi przejdzie...:)

    OdpowiedzUsuń
  7. u mnie ostatnio była kanpka z awokado na blogu:) więc zapraszam:) wiesz jak ja uwielbiam? Kroje awokado na ćwiartki układam na desce, do tego luźno kabanosy, ser pleśniowy niebieski, zielony, kroje w ćwiartki gruszki i figi! i tak sobie wszystko podjadam jaką meeega kaloryczną przekąske;p

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Po kanapkę zaraz idę sprawdzać :-) a ten Twój drugi pomysł super :-)

      Usuń
  8. UWIELBIAM! Kanapka z awokado i serkiem bieluchem jest obłędna, to mój numer jeden. :) Sałatka - awokado (ale nie miękkie, kroimy w kostkę, pomidory, czarne oliwki, oliwa z oliwek. Pycha!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O i u Ciebie kanapka z awokado :-) sałatkę musiałabym modyfikować - nie lubię oliwek :-)

      Usuń
  9. Awokado (takie dojrzałe) jest naprawdę przepyszne. Ja bym proponowała Ci sałatkę z jego dodatkiem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tyle wrzuciliście propozycji, że ciężko się zdecydować ;-)

      Usuń
  10. Hahahah Awokado znam i lubię ale że jego drzewo nazwane jest Smaczliwką tego nie wiedziałam cudowna nazwa :D

    OdpowiedzUsuń
  11. postawiłabym na masełko z awokado to chlebka:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. chyba się skusze na czekoladowy krem ;-)

      Usuń
  12. ja swoje pierwsze avokado zjadlam/ wypilam w postaci koktajlu. Pol avokado+jogurt nat+1 banan+ troche mleka- wszystko zblendowac. Pycha koktajlowy krem. Mozna doslodzic lyzeczka miodu.
    Guacamole baaardzo mi nie smakowalo. Czasami dodawalam na kanapke, np. kanapka z lososiem i do tego plasterek avokado- mila kompozycja. Dodawalm jeszcze do salatek, ale juz mi tak nie smakowalo. Te dwie formy jako koktajl i kombi z lsosiem najbardziej przypadly mi do smaku.

    OdpowiedzUsuń
  13. Próbowałam, ale jednak nie polubię :(

    pajapaulina.blogspot.co.uk

    OdpowiedzUsuń