Etykiety

wtorek, 6 maja 2014

Placuszki z cukinii inspirowane przepisem Ani Starmach.

Bardzo lubię książkę "Pyszne 25" Ani Starmach i już nie raz korzystałam z któregoś z jej przepisów. Tym razem postanowiłam się tylko zainspirować, a do przepisu Ani dodać swoje trzy grosze;-))


Składniki:
- cukinia
- ok.100g mąki żytniej pełnoziarnistej
- mała cebula
- kilka pieczarek
- jajko
- sól, pieprz
- oliwa

Sos czosnkowy:
- 100 ml jogurtu naturalnego
- ząbek czosnku
- trochę suszonego koperku


Przepis:

1. Cukinię obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Odcisnąć rękoma nadmiar wody.


Obrać cebulę z łupinki i pieczarki ze skórki i też zetrzeć na tej samej tarce.


2. Do startych warzyw dodać jajko, mąkę, sól i pieprz.


Wszystko delikatnie wymieszać.


Smażyć na niewielkiej ilości oliwy, na dobrze rozgrzanej patelni.

Wcześniej można przygotować sos do jogurtu naturalnego dodając rozgnieciony ząbek czosnku i suszony koperek.

Po usmażeniu przełożyć ciepłe placuszki na talerz i polać schłodzonym sosem. MNIAMM!!!




4 komentarze:

  1. Wyglądają bardzo smakowicie. Idealne na niedzielny obiadek :)
    http://fitdevangel.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Smakowały zdecydowanie lepiej niż wyglądały;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam te placuszki :)))) Zapraszam na fit spotkanie :))) szczegoly u mnei:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak są fantastyczne. Dziękuję za zaproszenie, niestety termin nie za bardzo odpowiada, a i do Poznania mam kawałek;-)

      Usuń