Etykiety

sobota, 15 lutego 2014

Żytnie placuszki pod bananową pierzynką.

O tak...mój szał na śniadaniowe placuszki w pełni;-) Tym razem postawiłam na mąkę żytnią i banana.



Składniki:
1/2 szklanki mąki żytniej
3/4 szklanki jogurtu naturalnego greckiego
jajko
łyżeczka masła
1/2 łyżeczki sody
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki miodu
szczypta soli

Wszystkie składniki wymieszać i odstawić na kilka minut. Po tym czasie smażyć placuszki na patelni teflonowej bez tłuszczu.

"Pierzynka": pół banana rozgnieść z kilkoma łyżkami serka naturalnego (ja z "Bieluchem"), do dekoracji i dla smaku na pierzynkę położyłam jeszcze łyżeczkę konfitury wiśniowej nisko słodzonej.

Roboty na kilka minut, a smaczne i pożywne śniadanko z tego wyszło. ;-)

Smaczne, jak nie wiem co;-)

7 komentarzy:

  1. Ostatnio szaleję na punkcie placuszków na śniadanie :D a bananowa pierzynka brzmi kusząco ;>

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A jaka pyszna;-) Takie placuszki są fantastyczne, zjem o 6.30 i do 10 brzuch pełen ;-)

      Usuń