Etykiety

czwartek, 16 stycznia 2014

Mocium Panie, Mocium Panie szybka sałatka na drugie śniadanie.

Staram się jadać min. 4 posiłki dziennie (do posiłków zaliczam również np. zjedzone jabłko), co 2-3h, jak niemowlak. Śniadanie jem w domu, zwykle ok. 6.30. Jeśli pozwoli mi czas drugie śniadanie jem w pracy między ok.9.30-10.30. Jak to określiła jedna z bloggerek, również jestem pojemnikowcem, czyli tacham do pracy pojemniczki z jedzeniem. Nawet ostatnio nauczyłam się nosić do pracy zupę i nikogo to nie dziwi;-P

Mam w zanadrzu wiele przepisów na ulubione sałatki, nie wszystkie (przyznaję bez bicia) są w 100% fit ;-P Dziś przygotowałam sobie na drugie śniadanie sałatkę inspirowaną taką, którą jadłam czasami w stołówce na studiach. Tak, tak mimo upływu lat pamiętam ją doskonale, trochę ją natomiast pozmieniałam.


Składniki:
- dwie torebki białego ryżu
- 4 jajka
- papryka czerwona
- zielony ogórek
- dwa pomidory
- sól, pieprz
- pół opakowania greckiego jogurtu

Ryż ugotowała al dente, jajka ugotowałam na twardo i pokroiłam w grubsze kawałki. Pozostałe produkty pokroiłam w kostkę. Do jogurtu dodałam sól, pieprz i wymieszałam z pozostałymi składnikami. Robota na 15 minut (najdłużej gotuje się ryż).

Do sałatki jadłam macę z pomidorami i bazylią posmarowaną serkiem Bieluch, pyyychotaa;-)

12 komentarzy:

  1. Pychotka

    *andragogika, to oświata dorosłych w Polsce na świecie, poczynając od zaborów po czasy współczesne. Wszystkie uniwersytety, instytucje, stowarzyszenia itp.

    OdpowiedzUsuń
  2. hmyyy bardzo smakowicie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Hmm ciekawe połączenie jajek i ryżu jeszcze tak nie próbowałem, no i dodatki typu pomidory to super sprawa. Koniecznie muszę wypróbować.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. na pierwszy rzut oka też mi się zdawało, że będzie nie do zjedzenia, ale sałatka okazała się pyszna;-)

      Usuń