Etykiety

wtorek, 30 lipca 2013

Makaron ze szpinakiem

W sumie można to danie nazwać szpinakowa breja;-P jak się je przygotowuje nie wygląda szczególnie apetycznie, ale smakuje wyśmienicie.;-)

Składniki:
- szpinak mielony mrożony (450g opakowanie made by Tesco)
- makaron penne (ok.300g)
- ser feta
- przyprawy: sól, pieprze, gałka muszkatołowa, czosnek
- jajko
- ser żółty
- jogurt naturalny ok.200g
- 2 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie:

1. Szpinak rozmrażam i podsmażam na patelni:

Dodaję do niego dwie spore łyżki sera feta, pieprz, szczyptę gałki muszkatołowej i posiekany ząbek czosnku (do woli, ale szpinak lubi czosnek).

2. Do jogurtu naturalnego wbijam jajko, dodaję szczyptę soli i pieprzu i wszystko mieszam:


3. Po ugotowaniu makaronu al dente, odcedzam go i z powrotem wrzucam do garnka. Dodaję usmażony szpinak i mieszam trzymając garnek na małym ogniu:


Następnie cały czas mieszając dodaję starty żółty ser:


Jogurt wymieszany z jajkiem:


5. Powstaje z tego piękne zielone danie ;-)


A jeszcze lepiej smakuje:

7 komentarzy:

  1. uwielbiam wszystko co ze szpinakiem :D to też jest na pewno pyszne! :D

    OdpowiedzUsuń
  2. mniaaam :) a w taki sposób jeszcze nie robiłam :) zazwyczaj walę na patelnię szpinak, potem trochę mleka albo śmietany, przyprawiam do tego makaron i gotowe :P

    OdpowiedzUsuń
  3. Muszę spróbować! Może w końcu polubię szpinak.

    OdpowiedzUsuń
  4. polecam polecam szpinak pod każdą postacią ;-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie wygląda pysznie, ale raz w życiu trzeba szpinaku spróbować.

    OdpowiedzUsuń
  6. Na pewno sobie coś takiego zrobię!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. polecam, wygląda nie ciekawie, ale jest pycha;-)

      Usuń